D7 vizesi çalışma izni veriyor mu?
Son güncelleme: 5 Kasım 2026
Kısa cevap
Evet. D7 ile aldığınız oturum izni, Portekiz'de hem bir işverene bağlı çalışma hem de serbest çalışma hakkı veriyor. Ancak D7 başvurusunda gelir şartını pasif gelirle karşılamanız gerekiyor.
Bu soruyu iki aşamaya ayırmak gerekiyor: vize başvurusu ve sonrasında aldığınız oturum izni.
Başvuruda: gelir pasif olmalı
D7, emeklilik maaşı, kira, temettü ya da faiz gibi çalışmadan elde ettiğiniz gelirle yerleşmek isteyenler için. Başvuruda gelir şartını bu tür bir gelirle karşılamanız gerekiyor. Gelirinizin büyük kısmı maaştan ya da serbest çalışmadan geliyorsa sizin için doğru vize büyük ihtimalle D8.
Oturum izni aldıktan sonra: çalışabilirsiniz
Yabancılar yasasının 83. maddesi, oturum izni sahiplerine şu hakları tanıyor:
- Bir işverene bağlı olarak çalışmak
- Serbest çalışmak ya da kendi işinizi yapmak
D7 ile aldığınız oturum izni de bu kapsamda. Yani Portekiz'e yerleştikten sonra bir işte çalışmaya ya da serbest çalışmaya başlamanız mümkün.
Dikkat edilmesi gerekenler
- İzninizi yenilerken geçiminizi sağlayabildiğinizi yeniden göstermeniz gerekiyor. Çalışmaya başladıysanız bu gelirin yenilemede nasıl değerlendirileceğini AIMA'ya sormanız iyi olur.
- Portekiz'de yaşayıp çalışmaya başladığınızda vergi yükümlülükleriniz değişebilir. Bir muhasebeciye danışmanızı öneririz.
D7 ile D8 arasındaki farkları bu soruda karşılaştırdık.
Hazırlayan: Alican Son güncelleme: 5 Kasım 2026
Benzer sorular
Portekiz oturum izni için 870 euro mu, 920 euro mu gerekiyor?
2026'da 920 €. 870 €, 2025 yılının asgari ücretiydi. D7 gelir şartı Portekiz asgari ücretine bağlı olduğu için tutar her ocak ayında yeni asgari ücretle birlikte değişiyor.
d7d8gelirPortekiz D7 ve D8 vizesi kaç günde çıkar?
Yasaya göre konsolosluğun oturum vizesi başvurusuna 60 gün içinde karar vermesi gerekiyor. Pratikte süre, konsolosluğun yoğunluğuna ve dosyanızın eksiksiz olup olmamasına göre değişiyor.
d7d8başvuruD7 vizesinde kira geliri pasif gelir sayılır mı?
Evet. Türkiye'deki ya da başka bir ülkedeki mülkünüzden elde ettiğiniz düzenli kira geliri, D7 için kabul edilen gelir türlerinden biri. Tapu ve kira sözleşmesiyle belgelemeniz yeterli.
d7gelirD7 vizesinde vadeli mevduat faizi gelir olarak sayılır mı?
Evet, mevduat faizi finansal varlıklardan elde edilen gelir olarak D7 için kabul edilen gelir türlerinden biri. Ancak faizin düzenli yattığını belgelemeniz ve net faizin gelir şartını karşılaması gerekiyor. Gereken anaparayı gelir şartı hesaplayıcısıyla görebilirsiniz.
d7gelirD7 ile D8 vizesi arasındaki fark nedir?
D7, emeklilik, kira ya da temettü gibi pasif gelirle yaşayanlar için. D8 ise yurt dışındaki bir işveren ya da müşteriler için uzaktan çalışanlar için. Gelir şartı da farklı: 2026'da D7 için aylık 920 €, D8 için 3.680 €.
d7d8